بدیهیات
در سالهای پایانی دههٔ هفتاد میلادی، جنی هولزر به نیویورک رفت و پیشهٔ هنری خود را مبتنی بر کلمات و متنهای کوتاه ارائهشده در فضاهای عمومی، با پروژهای به نام «بدیهیات» (Truisms) آغاز کرد. در این پروژه او جملاتی بدیهینما را با روشهای متفاوت و در مکانهای متفاوتی از فضای عمومی، در دید مردم قرار میداد.
اولین باری که اسم او را شنیدم در کتابی بود در مورد هنر مفهومی و اولین کاری که از او دیدم اثری بود به اسم «مرا از آنچه میخواهم حفظ کن» که یکی از کارهای مشهور هولزر است و از نظر اجرا هم کار مهمی بوده است.
بعد از دیدن این اثر بارها به این جمله فکر کردهام و در بسیاری مواقع حال و احوال خود را مشمول مفاهیم پنهان در آن دانستهام. به نظرم میرسد که این جمله برای حال و روز انسان مدرن بسیار درخور و مناسب است؛ یک نمونهاش این است که تمام بلندپروازیهای فناورانهٔ انسان مدرن (در مورد خودروها، انرژی هستهای، کارخانههای عظیم، و…) امروزه از نظر طبیعی به ضرر همه تمام شده است.
در زیر ترجمهٔ سردستی چندتایی از جملات «بدیهی» هولزر را میآورم:
- انتزاع، نوعی از انحطاط است؛
- دستهبندی ترسها، باعث آرامش میشود؛
- بچهها از همه ظالمترند؛
- انسانگرایی منسوخ شده است؛
- تقدیر انسان در این است که از خود باهوشتر شود؛
- مردها طبیعتاً تکهمسری نیستند؛
- افرادی که دیوانه میشوند، خیلی حساس هستند؛
- فناوری ما را میسازد یا نابودمان میکند؛
- آزادی واقعی ترسناک است؛
- عشق رمانتیک برای اغوا و فریب زنان ابداع شده است؛
- اگر به گول زدن خود مشغول باشی، نمیتوانی دیگران را گول بزنی؛
- قدیمیترین ترسهای تو، بدترین ترسها هستند.
۱۲ فروردین ۱۳۸۷ در ساعت ۱۶:۴۶
این اثر هولزر منو یاد یه جمله ی قرآنی انداخت ..به نظرم برای انسان دشمنی بالاتر از نفس نیست و اینکه انسان از ش درامان باشه بالاترین امنیته .
۱۲ فروردین ۱۳۸۷ در ساعت ۲۰:۱۶
قبلن یک بار به این جملهها بر خورده بودم (فکر میکنم از طریق آن یکی وبلاگ خودت)، اما هیچ فکر نمیکردم که زن باشد! الآن که این را متوجه شدم خیلی تعجب کردم.
در هر حال عالی است کارش. مرسی.
۱۳ فروردین ۱۳۸۷ در ساعت ۱:۲۵
خوشم می آید از جملات قصاری که شبیه جملات قصار نیستند.
۲۸ فروردین ۱۳۸۷ در ساعت ۱۹:۰۵
این که” اگر به گول زدن خود مشغول باشی نمی توانی دیگران را گول بزنی ” یعنی بهتره خودت و گول بزنی یا دیگران رو ؟ راستش نمی فهمم ..
۳۰ فروردین ۱۳۸۷ در ساعت ۱۹:۵۸
مون عزیز، از نظر من در این جمله هیچ داوریای وجود ندارد. میگوید که دو حالت وجود دارد:
۱- خودت را گول میزنی؛
۲- دیگران را گول میزنی.
اگر خودت را گول بزنی توانایی گول زدن دیگران از تو سلب میشود و اگر میخواهی دیگران را گول بزنی در آن صورت نباید خودت را گول بزنی. ممکن است خودت را گول نزنی ولی از توانایی گول زدن دیگران هم که استفاده نکنی.
چه گولبازاری شد…!
۲ اردیبهشت ۱۳۸۷ در ساعت ۱:۴۶
خیلی ممنونم از توضیحتون. هر چند این جمله به نظرم هنوز هم به شدت گنگ است . چرا اگر خودت را گول بزنی توانایی گول زدن دیگران ازت سلب می شه ؟! اصلن کسی که خودش و گول می زنه که باید ماهر باشه و بهتر بتونه بقیه رو هم گول بزنه …اصلن کاش زودتر آپ کنید ..